Compact living hos Agaton
Modelöftet Filippa Agaton, just nu en del av designteamet på populära varumärket Totême, har flyttat in i sin första egna lägenhet och totalrenoverat den, komplett med ett nytt shakerkök från oss. Till sin hjälp hade Filippa även sin mamma, inredaren och stylisten Lotta Agaton. Vi tog oss en pratstund med både mor och dotter om den lyckade renoveringen.
Upptäck fler av våra svensktillverkade shakerkök.
Är man någorlunda intresserad av inredning så känner man garanterat till Lotta Agaton, denna superstylist som inspirerar oss skandinaver år efter år. Nu är det dags även för modeintresserade att lägga namnet Agaton på minnet – Lottas dotter Filippa har nämligen på kort tid etablerat sig som en lovande modedesigner.
I fjol tog hon examen från Beckmans designhögskola och hennes omtalade slutvisning gav henne en plats bland finalisterna i tävlingen “Designers’ Nest” som gick av stapeln under Köpenhamns modevecka. Dessutom har Filippa nämnts som “ett designlöfte att hålla koll på” av flera ledande svenska modemagasin.
I höstas köpte Filippa sin första egna lägenhet, en mysig etta på 30 kvadratmeter med högt läge framför en av Stockholms lummiga parker. Lägenheten, som är från 1909, har vacker stuckatur, stora fönster, nästan 4 meter till tak, gamla spegeldörrar och en charmig bröstpanel.
– Intresset för mode och inredning har jag haft så länge jag kan minnas och det har helt säkert smittat av sig från min lika intresserade mamma. Därför har det ända sen jag var liten varit en dröm att skapa mitt egna hem. Det har varit så fantastiskt roligt att nu äntligen få förverkliga den drömmen, berättar Filippa.
Lägenheten utgörs av ett stort rum med två fönster mot parken samt en hall och ett badrum. Hela det stora rummet renoverades och förutom att lägga ett nytt golv och måla väggar och tak så sattes ett nytt kök från Nordiska Kök in. Den tidigare ägaren hade köket i hallen men där byggde Filippa istället en gedigen klädkammare.
– Med tanke på hennes profession behövdes det gott om yta för den. Dessutom blir det stora rummet mer socialt där man kan laga mat till och umgås med sina gäster samtidigt, berättar Lotta.
Eftersom lägenheten till stor del består av ett stort rum så var det viktigt att alla bekvämligheter och funktioner fick plats, samtidigt som Filippa inte ville tumma på känslan i rummet. Inte heller ville hon välja bort bekvämligheter som dubbelsäng och stort matbord. Det skulle heller inte kännas för överfullt utan en lätt, luftig känsla var tanken.
– Att planera en liten lägenhet är nog alltid lite av ett pussel och naturligtvis får man göra en del kompromisser för att allt ska få plats. Jag kände ganska snabbt att det fanns en del saker jag inte alls ville kompromissa med
– jag ville ha ett stort matbord med plats för många gäster, ett ordentligt kök och en bra garderob. Så för att möjliggöra det valde jag helt bort sådant som var mindre viktigt för mig, som soffa och tv, berättar Filippa.
I och med att huset är från 1907 ville hon att köket skulle passa lägenhetens sekelskiftesaura och valet föll därför på ett vackert shakerkök.
– Men klassiska shakerkök med många luckor och knoppar gick inte helt ihop med den idé jag hade om att minimera kökskänslan så vi kom fram till att den bästa lösningen var att göra köket så avskalat som möjligt och ihop valde vi därför att skippa överskåp att ha hela skåpsfronter.
Köket är varken stort eller litet, utan alldeles lagom. Kyl och frys hittas i ett högskåp närmast ingången till rummet och därefter finns en bänkrad där skåpen döljer avfallshinkar, diskmaskin, ugn och förvaring.
– Det fick inte kännas som man sov med fötterna halvvägs in i ugnen, förklarar Lotta.
För att undvika detta valde Filippa att dölja ugnen bakom en pocket-lucka och att helt undvika beslag på skåpen. Istället finns en servofunktion som gör att man kan öppna alla luckor genom att trycka in dem.
Hela rummet är ytterst välplanerat och varje centimeter är anpassad efter Filippa och hennes livsstil.
– Det är viktigt att ett kök är funktionellt, så man måste verkligen funderar på hur man lagar mat och vad man har för behov, det är ju olika för alla. Kanske behöver du mycket bänkyta eller så är förvaring kanske viktigare? Resonerar Lotta som var med och planerade utformningen.
Eftersom det är viktigt för Filippa att kunna ha gäster över på middag så planerades rummet på ett sätt så att det finns ett gediget matbord med plats för upp till tio gäster.
– Att inte ha några överskåp kändes viktigt för att få köket att se så lite som möjligt ut som ett kök. Jag har plats för skafferi och kastruller under köksbänken men allt porslin och alla glas behövde någonstans att ta vägen. Min morfar som samlar på fina glas har alltid haft vitrinskåp och jag tycker så mycket om när man ser alla glas även när de inte används, så ett vitrinskåp kändes som den perfekta lösningen! Jag tycker också om att samma luckor och färg kommer igen på en annan plats i lägenheten, det bidrar till att köket känns som en naturlig del av rummet, säger Filippa.
Både hon och Lotta är mycket nöjda med resultatet och tyckte att det var otroligt roligt att jobba på projektet tillsammans. Den begränsade ytan verkar ha satt ramar runt projektet som varit utmanande på ett kreativt och roligt sätt. Lotta avslutar med att tipsa den som ska inreda ett litet kök att fundera kring funktioner och att inte hålla tillbaka när det kommer till materialval.
– När man inreder en liten lägenhet använder man sig ofta av de billigaste alternativen och materialvalen men när det är en så liten yta blir det oftast inte så mycket dyrare att gå på det bästa istället. Strömbrytare kan man köpa fina när det bara är tre som behövs, samma sak gäller golv – när det rör sig om 30 kvadratmeter blir det inte så stor skillnad.
Alla kök från Nordiska Kök går att få i valfri kulör och måttanpassas helt efter kunden önskemål, allt för att skapa en platsbyggd känsla utan att kompromissa på vare sig design eller funktion.
Se fler av våra shakerkök.
Text: Michelle Meadows Foto: Kristofer Johnson
Styling: Lotta Agaton