Det Nordiska Köket hos Lotta Klemming
Med en stark kärlek till havet och en dröm om att ägna sig åt sin passion för ostron på heltid, lämnade Lotta Klemming storstaden bakom sig och återvände hem till Grebbestad i norra Bohuslän. I den nyöppnade Ostrongården – en plats för logi och upplevelser, med ett kök i rostfritt stål som speglar havet och de karga bohuslänska klipporna, kan Lotta nu förverkliga sin dröm och samtidigt skapa det liv hon önskar tillsammans med sin sambo och deras lilla dotter.
Köksdesign – Nordiska Kök
Efter framgångsrika år inom modebranschen kände Lotta Klemming att det var dags för en förändring. Fokus skiftades mot en annan typ av livstil, präglad av hennes kärlek till havet och ostronfiske, en passion som hon inspirerades av genom sin pappa, som startade Bröderna Klemmings dyk.
Lotta valde att återvända hem till lilla Grebbestad, för att börja sitt nya kapitel som Sveriges första (och hittills enda) kvinnliga ostrondykare. Sedan 2015 driver hon Klemming Ostron, leverantör av handplockade, viltfångade ostron med restauranger och barer över hela världen som kunder. En livstil som hon själv säger gett henne både självkänsla och stolthet, och den tuffa miljön vid havet har stärkt henne på många sätt.
Vid sidan av ostronfisket erbjuder Lotta även gäster möjlighet att följa med henne ut på turer där de kan ta del av hennes arbete med västkustens karga inramning, kantad av slående natur, det glittrande havet och ett rogivande lugn.
Som en förlängning av hennes uppskattade upplevelser har Lotta och hennes sambo Sander nu öppnat Ostrongården, belägen strax utanför Grebbestad i Tjurpannans vackra naturreservat. Gården accentuerar den minnesvärda helhetsupplevelsen för alla sinnen och erbjuder gäster både förstklassig lokal gastronomi tillsammans med aktiviteter till havs.
För köket på Ostrongården hade Lotta en tydlig vision – utöver att köket skulle vara slittåligt och hålla för att användas, ville hon även spegla Grebbestads unika landskap. Genom att väva in havets och klippornas vackra, dova toner i kökets design skapade hon en plats som förmedlar den nordiska naturens känsla och lugn.
– Ostrongårdens kök ska gå att leva och trivas i. Det ska både användas och slitas på, så materialen var väldigt viktiga för mig, säger Lotta.
Resultatet blev ett rostfritt kök från Nordiska Kök med en välplanerad arbetsyta och dold förvaring och med vackra detaljer som går i havets tecken. Fläkten är klädd i ostronterrazzo precis som den vackra bordsskivan.
”Det kändes naturligt att lyfta in ostron i huset eftersom det är det materialet jag jobbar med. Och materialvalet för köket kändes naturligt – ett rostfritt kök kan användas och slitas på och blir bara vackrare med tiden. Det lyfter in ännu mer av mig och det jag gör in i huset,” säger Lotta.
”Jag vill att mina gäster ska använda huset, använda köket och känna sig som hemma efter en lång dag på ute på havet. Kanske tända en brasa i den öppna spisen medan maten förbereds i köket”.
Lotta Klemmings kök på Ostrongården
Lotta Klemmings kök på Ostrongården är inspirerat av den nordiska naturen och byggt i Nordiska Köks snickeri utanför Göteborg, ett kök i rostfritt stål som är både funktionellt och stilrent och kompletterar husets moderna och retro-inspirerade inredning. Ostrongården är den perfekta platsen för matlagning och avkoppling med den nordiska naturen som omgivning.
Lotta Klemming, Nordens enda kvinnliga ostrondykare, driver sedan 2015 Klemmings Ostron som levererar ostron till några av världens mest prestigefyllda restauranger. Hennes fokus på hållbarhet och hög kvalitet har gjort hennes ostron eftertraktade bland gourmetkockar. I boken Vildplockade ostron berättar Lotta om livet som ostrondykare och bjuder på sina bästa recept. Tillsammans med sin partner Sander Schimmelpenninck har hon nu startat Ostrongården, som erbjuder unikt boende strax utanför Grebbestad.
Nyfiken på att veta mer om Lotta Klemming och Ostrongården?
Boka en upplevelse hos Klemmings Ostron.
Foto: Andrea Papini för Nordiska Kök
Text: Linnéa Ruiz Mutikainen