Arkitektens drömkök i Kartoffelrækkerne

I ett townhouse i Köpenhamns populäraste bostadskvarter har Nordiska Kök designat ett kök till arkitekten Jeppe Dueholm och hans familj. Alla val har gjorts med stor respekt för husets historia och designen har inspirerats av fasadens tegel och den organiska trappan som binder samman husets tre våningar.

kartoffelraekkerne.jpg

Ett stenkast från Köpenhamns botaniska trädgård, längs med en av de tre sjöarna som binder samman stadens olika stadsdelar, ligger Kartoffelrækkerne, ett av norra Europas sannolikt charmigaste bostadsområde. De murade radhusen från slutet av 1800-talet är trots sin upprepande arkitektur fyllda av individualism tack vare fönsterfoder och puts i olika färger samt dess små väldesignade och fantasifulla trädgårdar. De små gatorna mellan raderna av hus är fulla av lekande barn, katter, lådcyklar och allmänt hygge. Det är ett idylliskt bullerbyn mitt i stan men med en rejält dos av köpenhamnarnas osvikliga stilkänsla och coolness.

– Ända sedan husen byggdes har de erbjudit ett aktuellt och attraktivt hem oberoende av tidernas boendeformer. När man idag pratar om hållbarhet är detta ett skolexempel på hur det lönar sig med gediget genomtänkt hantverk och val av riktigt bra och tåliga material, säger den danska arkitekten Jeppe Dueholm som tillsammans med sin svenska sambo Catja förvärvat ett av de eftertraktade husen.

Upptäck mer köksinspiration från våra mest populära köksprojekt.

Just den kreativa och urbana känslan var något som Jeppe länge drömt om och när möjligheten att köpa ett av husen infann sig så tog han och Catja chansen. Paret som träffades för 16 år sedan har tidigare bott i Köpenhamn, London och Lyon men de senaste drygt 8 åren har Stockholm varit deras bas. Där de även fått två barn.

– Kartoffelrækkerne har blivit ett ikoniskt område i Köpenhamn med en väldigt speciell atmosfär. En oas mitt i stan. Som arkitekt har jag alltid lockats av tanken om att få uppleva att bo i denna miljö. Huset är en av anledningarna till att vi valde att flytta tillbaka till Köpenhamn säger Jeppe.



platsbyggt-trakok-kopenhamn.jpg

När han och Catja tog över huset var det i behov av en uppfräschning och de vände sig till Nordiska Kök för att få hjälp att skapa ett kök som gjorde huset rättvisa och förkroppsligade dess själ. Resultatet är ett kök med minimalistiska danska linjer, varma toner som harmoniserar med radhusets tegelfasad samt ett rum som manar till umgänge.

– Ambitionen var att det skulle vara en mångfunktionell yta som skulle fungera lika väl till vardag som till fest. Det skulle finnas plats för våra barn att leka på golvet medan vi lagade mat och för mingel med vänner och familj. Vi ville att köket skulle vara okänsligt så att alla skulle kunna hjälpa till.

Man skulle kunna påstå att den danska estetiken inte är lika funktionsinriktad som den svenska. Vi klär oss mer praktiskt än danskarna och våra möbler är ofta något större, mer stoppade och har i allmänhet en något mer bekämlighetsfokuserad design, eventuellt på bekostnad av det visuella intrycket. I detta fall har det danska och det svenska designarven gift sig på ett avundsvärt sätt. Köket är tåligt och praktiskt samtidigt som intrycket är minimalistiskt och tidlöst. Som stänkskydd finns en vacker Lindanäs kalksten som bidrar med den där vilsamma naturliga känslan. Underskåpen är i betsad ek med vackra utanpåliggande ramlister med dolt grepp. Det är elegant, varmt, funktionellt och levande på en och samma gång.

– Det var givet att valet av naturliga, tåliga och hållbara material skulle vara grundstenen i renoveringen. Ambitionen var att våra tillägg skulle kännas som lika naturliga delar av huset som det 150 år gamla teglet och takbjälkarna. Vi har tillsammans med Nordiska kök fokuserat på bra hantverk och lagt mycket tid på detaljerna för att få allt att passa ihop, säger Jeppe.

Det platsbyggda köket tar väl tillvara på husets speciella planlösning där fönstren är placerade i varsin ände av en något avlång huskropp med en trappa som binder samman varje våningsplan. Köket hittas på entréplan och rummet får en harmonisk form genom att man i ena änden har ett runt matbord med matchande stolar i ek och genom att den del av köket som ligger närmast matgruppen inte har några överskåp utan enbart en enkel hylla som ser ut att sväva.

– Det var även viktigt att det inte blev ”för mycket kök”. Det skulle kännas mer som en naturlig del av inredningen där man vill uppehålla sig även när det inte handlar om mat förklarar Jeppe.

Ovan ekluckorna hittas en specialbeställd skiva i rostfritt stål med inbyggd vask och på motsatt sida från matgruppen möter hyllan gräddvita överskåp i olika storlekar. Mellan de stängda luckorna finns asymmetriskt placerade öppna hyllplan. De asymmetriska hyllorna påminner om bostadsområdets arkitektur där townhousen varierar lite i storlek och utformning, men där de ändå har sina små egenheter. Vilket skapar ett övergripande intryck som är både kreativt och konstnärligt.

– Övergripande fick formspråket bli en lek mellan husets tegelsten och den organiska trappan som binder ihop husets tre våningar. Det har resulterat i en tidlös balans mellan det kantiga och det runda och mjuka, säger Jeppe.

Tvärs över från bänkraden finns högskåp där man hittar funktioner som kylskåp, ugn och micro. Dessutom finns en låg bänk med inbyggd förvaring och rundade kanter. Färgskalan är dämpad med små nyansskillnader för att ge plats för materialiteten på motsatt sida. Skåpen är målade i samma gräddvita ton som överskåpen på motsatt sida samt väggen. Den ljusa färgen gör att skåpen smälter in i bakgrunden och känns mindre samt att rummet känns luftigare.

– Köksluckorna valde vi att lackera i samma färg som väggen och övriga skåp och snickerier i huset, detta för att skapa en mer harmonisk upplevelse och för att de skulle bli en naturlig och mindre påtaglig del av inredningen, säger Jeppe som tillsammans med Catja är väldigt nöjda med resultatet. De har uppdaterat sitt townhouse med detaljer som ska tåla tidens tand.

bankskiva-rostfritt.jpg

Den mörkbetsade eken och ramverket refererar till de frilagda takbjälkarna på den översta våningen, köksinredningen i vitmålad ljus ek matcher originalgolven i huset, Lindanäs kalkstenen och de rostfria detaljerna går igen i både wc och badrum.


Jeppe Dueholm jobbar som kreativ ledare med ansvar för konceptutveckling och den arkitektoniska gestaltningen. På CV:et finns såväl konserthus som skyskrapor och privata villor. Jeppe driver även arkitektbyrån företaget A-R-C @studio_a_r_c_

På vår Instagram @nordiskakok hittar du alla våra senaste köksprojekt. Länk här

På Pinterest har vi skapat en hel board med alla våra träkök, här finner du även den senaste inspirationen för väggfärg, kranar, bord och stolar! Länk här

Johan Lundkvist