Det nordiska moderna köket

Hur får man något så hårt och svalt som sten att kännas mjukt och varmt? Och hur lyckas man få avskalade skåpsluckor att kännas hemtrevliga? Allt handlar om disposition och färgval!

I en vacker våning på Östermalm har vi skapat ett exklusivt och funktionellt kök som samtidigt känns välkomnande och trivsamt. Köket skulle matcha känslan och stilen i resten av lägenheten som är från förra sekelskiftet. Trots att luckorna är avskalade i sin design och att bänkskivan är i en stram marmor så känns köket mjukt och ombonat tack vare just färgvalet och hur köket är disponerat.

Upptäck mer köksinspiration från våra mest populära köksprojekt.

Många lägenhetskök har begränsat med utrymme och kräver därför att man placerar ett högskåp nära fönstret vilket mörkar ner resten av rummet. Har man plats är det väldigt fint att låta en oavbruten linje som denna klättra längs en hel vägg. Ljuset f…

Många lägenhetskök har begränsat med utrymme och kräver därför att man placerar ett högskåp nära fönstret vilket mörkar ner resten av rummet. Har man plats är det väldigt fint att låta en oavbruten linje som denna klättra längs en hel vägg. Ljuset från fönstret kastar vackra strimmor av ljus på Arabescato marmorn.

De få detaljerna som adderats har alla en tidlös design som är både enkel och uttrycksfull. Bland annat har man hängt Louis Weisdorfs Multi lite lampa från 1972 över köksön och ställt de snygga barstolarna av danska OEO studio för Brdr Krüger under …

De få detaljerna som adderats har alla en tidlös design som är både enkel och uttrycksfull. Bland annat har man hängt Louis Weisdorfs Multi lite lampa från 1972 över köksön och ställt de snygga barstolarna av danska OEO studio för Brdr Krüger under dem. Stolarna plockar fint upp färgerna i köket, med sitsar i varmgrått och ben i ek vilket återfinns inuti skåpen.

Genom att lacka alla luckor i en varmgrå ton infinner sig en känsla av värme och mjukhet. Att platsbygga köket och se till att alla linjer harmoniserar med varandra adderar ytterligare balans. Ju mindre kontrasterande detaljer och avbrott i designen – desto lugnare känns den. 

Hela lägenheten totalrenoverades och den lugna färgskalan, de vackra tillvalen och den genomtänkta känslan är konsekvent i hela bostaden. Även ekparketten har behandlats så att den har en mjuk grå färg. När man ser in i köket från det angränsande ru…

Hela lägenheten totalrenoverades och den lugna färgskalan, de vackra tillvalen och den genomtänkta känslan är konsekvent i hela bostaden. Även ekparketten har behandlats så att den har en mjuk grå färg. När man ser in i köket från det angränsande rummet känns det varmt och harmoniskt.

Att platsbygga och anpassa sitt kök efter rummet och fälla in häll och vred i bänkskivan ger ett funktionellt och genomtänkt intryck.  Genom att skala av och endast fokusera på tre element i designvalet - den förtrollande vackra arabescato marmorn, …

Att platsbygga och anpassa sitt kök efter rummet och fälla in häll och vred i bänkskivan ger ett funktionellt och genomtänkt intryck. Genom att skala av och endast fokusera på tre element i designvalet - den förtrollande vackra Arabescato marmorn, de mjukt varmgrå köksluckorna och vitvarorna från Gaggenau, renodlas intrycket och på det här sättet får man ett elegant och harmoniskt kök.



Trots att det inte finns några synliga beslag på lådor och överskåp så är köket superfunktionellt – dels tack vare de dubbla grepplisterna och dels tack vare de stora utdragbara lådorna som enkelt kan trolla fram både köksassistenter, blenders och stora kastruller.

Vår tids sätt att leva och umgås gör ett större kök med en köksö i mitten till ett utmärkt val. Köksön är en perfekt plats att samlas, socialisera och arbeta på.

Vår tids sätt att leva och umgås gör ett större kök med en köksö i mitten till ett utmärkt val. Köksön är en perfekt plats att samlas, socialisera och arbeta på.

Arabescato marmorn är vackert vit med långa grå strimmor i ett organiskt mönster.

Arabescato marmorn är vackert vit med långa grå strimmor i ett organiskt mönster.

För att matcha tonen på luckorna så valdes den ljusa, reflekterande färgen Silver på vitvarorna från Gaggenau. Dessutom byggdes vinkylen in så att dörren är i samma material och färg som resten av köket. Även golvet och väggarna är i samma sidenmatt…

För att matcha tonen på luckorna så valdes den ljusa, reflekterande färgen Silver på vitvarorna från Gaggenau. Dessutom byggdes vinkylen in så att dörren är i samma material och färg som resten av köket. Även golvet och väggarna är i samma sidenmatta och varma färgskala.

I utformningen av köket håller en tydlig linje. Marmorn, de varmgrå köksluckorna och vitvarorna står i centrum och kombinationen av de tre har fått sätta tonen i köket.

I utformningen av köket håller en tydlig linje. Marmorn, de varmgrå köksluckorna och vitvarorna står i centrum och kombinationen av de tre har fått sätta tonen i köket.

På samma sätt som det moderna och minimalistiska köket sammanfogats med lägenhetens bevarade sekelskiftesdetaljer finns där också möbler från olika tidsepoker. Magnibergs rosa pall matchas fint med ett ornamenterat pelarbord och ett modernt konstver…

På samma sätt som det moderna och minimalistiska köket sammanfogats med lägenhetens bevarade sekelskiftesdetaljer finns där också möbler från olika tidsepoker. Magnibergs rosa pall matchas fint med ett ornamenterat pelarbord och ett modernt konstverk.

Att ge materialen odelad plats i spotlighten ger ett väldigt vackert intryck. Arbescato marmorn har tydliga grå linjer i den annars vita stenen. Mönstret ger köket en mjuk organisk känsla och adderar både en känsla av lyx och av lugn. Insidan av skå…

Att ge materialen odelad plats i spotlighten ger ett väldigt vackert intryck. Arbescato marmorn har tydliga grå linjer i den annars vita stenen. Mönstret ger köket en mjuk organisk känsla och adderar både en känsla av lyx och av lugn. Insidan av skåpen är klädda i vacker ek och kommer att åldras lika vackert som resten av köket.

Få saker är så funktionella som stora utdragbara lådor. På så sätt behöver inga onödiga saker stå framme.

Få saker är så funktionella som stora utdragbara lådor. På så sätt behöver inga onödiga saker stå framme.

Styling: Amanda Rodriguez Foto: Kristofer Johnsson

På vår Instagram @nordiskakok hittar ni alla våra senaste köksprojekt. Länk här

På Pinterest har vi skapat en hel board med alla våra kök, här finner ni även vår senaste köksinspiration, färger, möbler och inredningsdesign Länk här





Johan Lundkvist