Det gotländska ekköket

På vackra Fårö på Gotland ligger Villa Magnergård. En arkitektritad trävilla med grånad granpanel och ett kök som går i samma ton som husets övriga dova färgskala.

Arkitektritad trävilla på Gotland med grånad granpanel.

Köket är i ek och betsat i en mörkbrun bets. Ovanför köket ligger ett loft med plats för sovrum.

På den lilla ön Fårö norr om Gotland har arkitekten Martina Eriksson, som driver arkitektbyrån m.arkitektur, ritat en trävilla som ”kilats in” i den gotländska vegetationen. Man får nästan känslan av att byggnaden alltid legat där med sin vackra fasad i granpanel och falor på taket.

Villan påminner om den gamla tidens lador eller fiskebodar med brant taklutning och sitt vindpinade trä.

Mitt i rummet står den vackra kaminen som skapar en rumsavdelare likväl som att den blir rummets mittpunkt.

Den vackra betsen lyfter fram ekens vackra ådring och skapar en fin kontrast till de ljusa väggarna.

Taket är öppet till nock och gör att rummet känns luftigt och ljust.

Taket, som är öppet till nock, skapar en luftig känsla i huset. Den vackra kaminen i vardagsrummets mitt utgör både en rumsavdelare likväl som en social mittpunkt.

Köket har fått en rustik känsla med dess varma toner och vackra kalksten.

Ugnen från Siemens är inbyggd i den stora köksön.

Genom att ”kila in” byggnaden i den existerande vegetationen får man känslan av att byggnaden funnits på platsen länge och också tillhöra det större landskapet, inte bara tomten.
— Martina Eriksson

Huset har liksom “kilats” in i naturen och känslan som skapas är att huset alltid funnits där.

Byggnaden består egentligen av tre byggnader som alla länkas samman med varandra och tillsammans bildar en U-form. De olika delarna kan värmas separat, anta olika temperaturer när man nyttjar hela bostaden eller så kan man välja att stänga ner en del när man inte är många i huset.

Skuggig uteplats för lata sommardagar.

Naturmaterial, främst trä, genomsyrar både hus och möblemang.

“Byggnaden har en naturligt grå fasad av granpanel enligt en metod som gör att virket blir naturligt grått inom ett par veckor. Detta sammantaget med att byggnaden kilas in i den befintliga vegetationen förstärker att byggnaden är integrerad i landskapet, i tid och rum”, säger Martina.

Innergård skapad av Tina Råman.

Villa Magnergård har en tydlig sluten sida mot de omkringliggande gatorna med den vilda, naturliga vegetationen som till största del består av vildaplar, enbuskar och slånbär. Innergård är dock mer privat, har lä- och insynsskydd och är mer organiserad men med naturliga växter. Innergården är skapad av Tina Råman.

Fler vackra träkök finner du här.


Upptäck mer köksinspiration.

Arkitekt: Martina Eriksson M.arkitektur Foto: Emma Jonsson Dysell

Emilie Lindqvist